تبلیغات
مجله حرفه وفن برتر - پرورش ماهیان گرمابی
تاریخ : سه شنبه 10 اردیبهشت 1392 | 03:31 ب.ظ | نویسنده : بهزاد نجفی
   روش های پرورش

بهترین روش برای پرورش ماهیان گرمابی ، پرورش چند گونه ای است.چون دراین روش از تمامی سطوح غذایی موجود در استخر استفاده می شود و هیچ کدام از سطوح غذایی داخل استخر بلا استفاده نمی ماند علاوه بر آن در پرورش چند گونه ای ماهیان اثرات متقابل مثبت تغذیه ای(Sinergism) بر روی یکدیگر می گذرانند. در پرورش ماهیان گرمابی بر خلاف پرورش ماهیان سردآبی ،پرورش تک گونه ای متداول نبوده و از نظر اقتصادی نیز مقرون به صرفه نیست همچنین پرورش به صورت دوگونه ای نیز متداول نیست و در شرایط خاص منطقه ای توصیه می شود زیرا این روش پرورش چند گونه ای دارد در هر صورت در شرایط خاص منطقه ای که ماهیان به صورت دو گونه ای پرورش داده می شوند . باید ترکیب گونه ها به صورتی باشد که با یکدیگر رقابت غذایی نداشته باشند .به همین علت پرورش ماهی کپورنقره ای با آمور، پرورش ماهی آمور با سر گنده می تواند صورت بگیرد.

اصول ساخت استخر :

در هنگام ساخت استخر ابتدا بایستی موارد زیر مورد توجه قرار گیرد.

1-تهیه نقشه تپوگرافی

2-  شرایط فیزیكوشیمیائی آب دقیقاً تشریح گردد .

3- تغییرات دما هوا وآب و تغییرات دبی آب در طول سال معیین گردد .

4- مالكیت آب و زمین و راه ارتباطی مورد بررسی قرار گیرد .

5- برآورد كلی طرح و بررسی مشكلات وتنگناها

6- بررسی تقریبی هزینه‌های ثابت و جاری و سود اقتصادی طرح

 

 

خصوصیات فیزیكو شیمیائی آب :

1- درجه حرارت بین 32-18 درجه سانتیگراد باشد كه 28-22 درجه سانتیگراد مناسبترین است .

  2- PH بین 2/8 –8/6 باشد .

  3- اكسیژن بین 8-6 میلی‌گرم در لیتر باشد .

  4- دی‌اكسید كربن نباید زیاد باشد ، حداكثر 5 میلی گرم در لیتر

  5- آهن وكلر نباید از یك میلی گرم در لیتر بیشتر باشد .

میزان شوری حدود 3 گرم در هزار خوب است

 

خصوصیات خاك :

   1- PH در حد خنثی یا در حالت تعادل با آب باشد.

   2- ازنظر پتاسیم ، فسفر و ازت غنی باشد.

   3- در صورت امكان خاك سولفاته نباشد، چون باعث اسیدی شدن آب می‌شود.

   4- خاك دارای رس كافی باشد.

 

خصوصیات كلی استخر:

   1- طول بزرگ استخر شرقی‌ ـ غربی باشد.

   2- شیب كف استخر از ورودی به خروجی 2 تا 3 در هزار باشد.

   3- شیب كف استخر از كناره‌ها به زهكش وسط سه در هزار باشد.

   4- شیب دیواره‌ها 1:4 تا 1:8 باشد، جاده روی خاكریز حدود دو متر است.

   5- بین زهكش و پایه دیوار دو متر فاصله باشد.

   6- شیب سطح داخلی دیواره 1:2 باشد اما در استخرهای بزرگ كه تاثیر باد زیاد است و یا در استخرهایی كه از خاك سبك درست شده‌اند می‌توان شیب را به 1:4 تقلیل داد و شیب خارجی را 1:2 می‌گیریم.

 

اقدامات لازم برای ساخت استخر:

   1-نقشه برداری از زمین.

   2- تسطیح و بوته تراشی .

   3- علامت گذاری برای تعیین مساحت استخر.

   4- اندازه گیری و علامت گذاری برای ساختن خاكریزها .

   5- جمع كردن خاك نباتی.

   6- در صورت لزوم گود كردن كف استخر.

   7- احداث دیواره‌ها.

   8- احداث دریچه‌های ورودی و خروجی.

 

قسمت‌های یك مزرعه  پرورش ماهی گرمابی :

   1- دیواره‌ها

   2- سیستم آبرسانی و تامین آب

   3- دریچه ورودی آب

   4- دریچه خروجی و كانال تخلیه

   5-حوضچه صید

   6- سیستم هوادهی

   7- ساختمان‌ها و تاسیسات جانبی

پرورش لارو تا بچه ماهی نورس در كارگاههای تكثیر وپرورش :

لاروها حدودا" 7-5 میلیمتر طول داشته كه بعد از حدود یك ماه به 4-3 سانتی‌متر و وزنی حدود 300-200 میلی‌گرم می‌رسد كه در كل با آماده سازی قبل وبعد از برداشت حدود6-5 هفته طول می‌كشد .به این ماهیان بچه ماهیان تابستانی می‌گویند .

آماده‌سازی استخربه منظور رها سازی لارو ماهی :

   1-جمع‌آوری علفهای هرز و آهك پاشی

 2- شخم و دیسك زدن : به صورت كم عمق باید استخر را شخم بزنیم چون اگر عمیق شخم بزنیم خاك حاصلخیز از دسترس خارج می‌شود .

 3- كود پایه : استفاده از 5-3 تن كود گاوی در هكتار و بعد از آبگیری به ترتیب 70 و 30 كیلوگرم كود نیتراته و فسفاته در هر هكتار .

 4- آبگیری از یك منبع مطمئن و سالم : نیمی از استخر را 6-5 روز قبل از انتقال لارو آبگیری می‌كنیم آبگیری باید سریع باشد تا از تجمع موجودات موذی جلوگیری شود .

   5- در صورت امكان ایجاد سدی برای جلوگیری از ورود مار و قورباغه

 6-سمپاشی استخر : استفاده از سمومی مانند تری‌كلروفن ، فلیبول ، مازوتن با مقدار مصرف ppm 1-5/0 (نیم تا یك گرم در یك متر مكعب ) . این سموم كلادوسرها و كوپه‌پودها را در عرض 24-16 ساعت می‌كشد در حالیكه بر روی روتیفرها تاثیری ندارد . در ضمن وجود 100 عدد سیكلوپس در هر لیتر آب استخر باعث نابودی 95-90 درصد لاروها می‌شود .

 

انتقال لارو :

 1- انتقال لارو از سالن انكوباسیون زمانی است كه لارو به تغذیه فعال افتاده و رنگ آن كاملاً سیاه شده است .

   2- هرگونه جابجائی در هوای خنك صبح باید صورت گیرد .

 3-لاروها در محلهای ساكن و آرام  و دور از دیواره و با رعایت همدمائی وارد استخر گردند.

 4- كشت لارو 7-6  روز بعد از كود دهی باید صورت گیرد زیرا اكسیژن محلول برای تجزیه كود بكار می‌رود و از روز پنجم به بعد دوباره اكسین افزایش می‌یابد .

 5- تركم كشت 3-2 میلیون در هكتار می‌باشد . اما باید توجه داشت كه در استخرهای بزرگ این تراكم كم می‌شود .

 

تغذیه لاروها :

مناسب‌ترین غذا در اوایل تغذیه روتیفر و پارامسی می‌باشد .

در روزهای 4-1 بعد از كشت لارو بعلت وجود كیسه زرده احتیاج به غذادهی نیست  اما برای آشنائی لارو با طعم و بوی غذا و فراگیری نحوه پیدا كردن غذا از غذای دستی استفاده می‌كنیم . یكی از علل مرگ و میر بچه ماهیان كمبود غذای مناسب می‌باشد .

در كل از روز دوم غذادهی را آغاز می‌كنیم كه این غذا باید 50-40 درصد پروتئین داشته باشد كه می‌توان از قسمتهای مساوی آرد گندم ، آرد سویا ، پودر ماهی و پودر گوشت استفاده كرد و باید بصورت آرد ریز 2/0 –1/0 میلی‌متری در كناره‌های استخر پاشیده شود . بعد از 12-10 روز از كشت بچه ماهیان و وقتی كه شروع به شنای دسته جمعی كردند می‌توان بتدریج برای غذادهی از تشتك پلاستیكی استفاده كرد .

مقدار عذا بستگی به فراوانی زئوپلانكتونها ، نوع استخر و همچنین درصد بقا و سن نوزادها دارد كه بطور متوسط می‌توان از  5/1 – 1 كیلوگرم غذا در 3-2 وعده استفاده كرد كه با افزایش سن این مقدار افزایش می‌یابد . غذا را باید پشت به باد در استخر پخش كرد .

در ضمن در غذا می‌توان از كنجاله سویا ، روغن سویا ‌، شیر خشك وانواع مكملهای معدنی و ویتامینی استفاده كرد . در ضمن استفاده زیاد از آرد سویا باعث كمبود ویتامین  A می‌شود .

اگر اندازه غذا درشت باشد ماهی چندین بار برای گرفتن غذا حمله می‌كند كه این كار بعلت مصرف بیش ازحد انرژی برای بچه ماهی بسیار خطرناك است . بنابراین اتلاف انرژی موجب مرگ ومیر انبوه در هفته اول می‌شود . ( بسیار مهم )

یكی از بهترین غذاها برای تغذیه ابتدائی شیرابه سویا است كه می‌توان 60-30 كیلوگرم سویا را به مدت 8-7 ساعت در آب خیساند و بعد به كمك چرخ‌گوشت آن را چرخ و شیرابه سفید آن را در 3-2 نوبت به ماهی داد .

5 روز بعد از كشت لارو می‌توان از 5/1-1 تن كود گاوی استفاده كرد تا به تدریج غذاهای طبیعی در استخر بارور شود .

 

 

 

صید :

بعد از اینكه وزن بچه‌ماهیان به 300 میلی‌گرم و اندازه‌ای معادل 3-2 سانتیمتر رسید آنها را صید و به استخرهای پرورش ماهی انگشت قد منتقل می‌كنند . البته در خیلی از مزارع در صورت تراكم بالا مقداری از بچه‌ماهیان نورس را صید كرده ، تراكم را كاهش داده و در همان استخر پرورش ماهی انگشت‌قد را ادامه می‌دهند .در كل برای صید حداقل یك روز قطع غذای دستی لازم است ولی در استخرهای بزرگ قطع غذا باید بتدریج و طی چند روز انجام شود .



  • دانلود فیلم
  • انواع کد های جدید جاوا تغییر شکل موس